Zaščita za vrata

ZAŠČITA ZA VRATA

Da pa bodo notranja vrata dolgoročno v dobrem stanju, upoštevajte nekaj nasvetov za zaščito za vrata. Ob nakupu notranjih lesenih ali steklenih vrat vedno upoštevajte vsa navodila za nego, ki jih je zagotovil proizvajalec, vključno s priporočili za čiščenje, vzdrževanje in shranjevanje. Kot pri vsakem predmetu kosu pohištva poskrbite za čistočo. Redno brišite in čistite notranja vrata, da preprečite nabiranje umazanije in prahu, ki lahko sčasoma opraska površino in jo poškoduje. Pri tem je dovolj vlažna krpa brez kakršnihkoli agresivnih čistil in razkužil. Predvsem pri okovju za notranja vrata, kot so kljuke in ročaji, ne pretiravajte z razkuževanjem. Za pogosto čiščenje svetujemo uporabo vode in čistilo za steklo nekajkrat na leto. Izogibajte se ostrim kemikalijam, ostre kemikalije za čiščenje lahko poškodujejo površino vašega pohištva. Namesto tega uporabite nežne čistilne raztopine, ki so posebej zasnovane za vrsto materiala, iz katerega so izdelana vaša notranja vrata. Pri steklenih vratih zadostuje čistilo za steklo oziroma enak postopek čiščenja kot pi oknih.

Zaščitite lesena notranja vrata pred sončno svetlobo. Kajti izpostavljenost neposredni sončni svetlobi lahko povzroči, da pohištvo sčasoma zbledi in se pokvari. Razmislite o uporabi okenskih senčil na predelih, kjer so vrata tik ob vpadu sončne svetlobe.

Če dobro skrbite za svoja nova notranja vrata že od samega začetka, lahko zagotovite, da bo v prihodnjih letih ostalo v odlični formi. 

Preprečite loputanje z vrati. Pri odpiranju pa pazite na pohištvo in stene v bližini. Svetujemo namestitev dodatne zapore za vrata, imenovane zaustavljalec. Gre za majhne naprave, ki se namestijo na steno za vrati, na kljuko ali pa privijačijo v tla. Preprečijo, da bi ta udarila ob steno in povzročila dodatno škodo. Na voljo je veliko vrst zapor za vrata, trgovina Lestur pa ima v svoji pestri ponudbi tudi magnetni zaustavljalec, ki se že pri sami izdelavi notranjih lesenih vrat vstavi v vratno krilo. Tako na skrit, eleganten način zaščitimo vrata. Vse kar je vidno, je zgolj magnetna ploščica prilepljena v tla.

Steklena vrata za večino predstavljajo stalno čiščenje prahu in prstnih odtisov. To rešimo zelo enostavno. Vrata dopolnimo s poteznim ali utopnim ročajem in preprečimo stik rok s površino stekla. Če izberemo elegantne in estetske ročaje pa bo zagotovo vsak uporabnik posegel po njih, namesto po steklu vratnega krila. Dodatno zaščito pa predstavlja tudi zaščitna folija. Prozorna lepilna folija, ki jo lahko nalepite na površino vrat, da jo zaščitite pred praskami, udrtinami in drugimi poškodbami. Je enostaven za nanašanje in ga je mogoče odstraniti, ne da bi pustil ostanke. Folija pa ni le kot varovalo, ampak predstavlja estetsko dovršena steklena vrata, saj si stranka po svoji želji izbere motiv, vzorec ali sliko, katero želi odtisnjeno na steklu.

Redno vzdrževanje lahko pomaga ohranjati notranja vrata v dobrem stanju. To vključuje vzdrževanje mazanja tečajev vrat, privijanje ohlapnih vijakov in strojne opreme ter popravilo kakršnih koli poškodb, takoj ko se pojavijo. Pri tem vam svetujemo, da pokličete strokovnjake oziroma podjetje ali proizvajalca, ki je izdelal vaša notranja vrata.

Notranja lesena vrata se zaradi nadstandardne višine ali temperaturnih razlik lahko začnejo kriviti. Kadar izberete dobrega proizvajalca, ki to predvidi že v naprej, to za vas ne predstavlja več skrbi. V podjetju Lestur vam zagotovijo, da do teh težav ne pride. Med samo proizvodnjo vrat v polnilo vstavijo natezno letev, s katero v primeru krivljenja vrat, krilo enostavno vrnejo v prvotni položaj. Ne pozabite, les je naraven material, ki diha in stalno lahko spreminja svojo obliko.

Izberite kvalitetne kljuke ali ročaj za notranja vrata iz spletne ponudbe podjetja Lestur, ki vam paše v roko in zagotavlja večjo površino za potiskanje vrat, kar pomaga porazdeliti silo in zmanjša tveganje poškodb na krilu.

Skoraj vsaka posameznik ima v svojem bivališču vsaj eno krilo drsnih steklenih ali lesenih vrat. Za ohranjanje funkcionalnosti omenjenih vrat pa je pomembno, da izberete sistem mehkega zapiranja vrat in teflonska kolesca, ki blažijo tresljaje in omogočajo ne slišno drsenje vratnega krila. Tudi v primeru močnega potiska vrat, krilo ne zdrsne iz vodila, po zaslugi sistema mehkega zapiranja in zaustavljalcev na vodilu. Kot dodatek drsnih vrat, ki ne predstavljajo sto procentne tesnitve pa so talne zapore za vrata. Gre za trak iz gume ali plastike, ki je pritrjen na dno vrat, da prepreči vdor prahu, umazanije in drugih smeti v prostor. Prav tako lahko pomaga zaščititi spodnji del vrat pred praskami in poškodbami, ki jih povzroči pešačenje.

Na splošno je za zaščito notranjih vrat pred poškodbami potrebna kombinacija preventivnih ukrepov in rednega vzdrževanja. Če sprejmete ukrepe za preprečevanje nastanka škode in takojšnje odpravljanje morebitne škode, lahko pomagate podaljšati življenjsko dobo vaših notranjih vrat in ohraniti njihov najboljši videz.