Tečaji za vrata

TEČAJI ZA VRATA

Tečaji za vrata so lahko izdelani iz različnih materialov, vključno z jeklom, medenino, nerjavnim jeklom in aluminijem. Uporabljeni material lahko vpliva na trdnost, vzdržljivost in odpornost tečaja proti koroziji. Pri steklenih vratih v tuš kabinah ali steklenih ograjah je še posebno pomembno, da so  materiali odporni na vodni kamen ter zunanje vremenske vplive.

Pri izbiri ustreznega tečaja za vrata je pomembna velikost in teža vrat, saj na podlagi teh informacij izberemo pravi tečaj. Težja vrata bodo zahtevala večje in močnejše tečaje, ki jih bodo podpirali. Pomembno je, da izberete tečaj s pravilno težo, da zagotovite nemoteno in varno delovanje vrat. Da pa vam nakup tečajev za vrata ne predstavlja stresa, pokličite strokovnjake na področju izdelave notranjih vrat in prodaje okovja za vrata.

Z napredkom tehnologije pa se je tudi mehanizem tečajev za vrata skozi čas razvijal in na trgu so se uveljavila avtomatska in hidravlična nasadila oziroma tečaji za vrata. Kaj pa je razlika med omenjenima tečajema? 

Avtomatski in hidravlični vratni tečaji so obe vrsti samozapiralnih tečajev, vendar delujejo na različne načine. Če povzamemo, medtem ko so avtomatski in hidravlični tečaji vrat zasnovani za samodejno zapiranje vrat, za doseganje tega uporabljajo različne mehanizme. Avtomatski tečaji uporabljajo vzmet, medtem ko hidravlični tečaji uporabljajo hidravlični mehanizem za nadzor hitrosti in sile vrat med zapiranjem. Hidravlična tekočina znotraj tečaja ustvarja upor, ki upočasni vrata, ko se zaprejo, in prepreči, da bi se zaloputnila. Hidravlični tečaji se pogosto uporabljajo pri težjih vratih, kot so komercialna ali zunanja vrata, kjer je potreben močan in nadzorovan zapiralni mehanizem. Vrsta tečaja, ki jo boste izbrali, bo odvisna od teže in uporabe vrat, pa tudi od želene ravni nadzora nad hitrostjo in silo zapiranja vrat.

Za pravilno delovanje tečaji potrebujejo redno vzdrževanje. To vključuje mazanje tečajnih zatičev, privijanje ohlapnih vijakov in čiščenje morebitnih smeti, ki se lahko naberejo v tečaju in onemogočijo njihovo normalno delovanje. Tudi pravilna namestitev tečaja je ključnega pomena za pravilno delovanje in dolgo življenjsko dobo. Tečaj mora biti varno nameščen in poravnan z vrati in okvirjem vrat. Število tečajev, uporabljenih na vratih, mora ustrezati teži in velikosti vrat. Običajno uporabimo za eno krilo 2 kosa tečajev, v primeru nadstandardne višine vaših notranjih vrat pa izberemo 3 ali več.

Odvisno od lokacije in uporabe vrat lahko obstajajo kodeksi in predpisi, ki narekujejo vrsto tečaja, ki ga je treba uporabiti. Na primer, protipožarna vrata lahko zahtevajo posebne tečaje, ki so zasnovani tako, da prenesejo visoke temperature in preprečujejo širjenje ognja.

Če povzamemo, vratni tečaji igrajo ključno vlogo pri delovanju vrat. Izbira prave vrste, velikosti in materiala tečajev ter pravilna namestitev in vzdrževanje so pomembni dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri izbiri tečajev za vaša vrata. Z izbiro idealnih ročajev za vaša notranja vrata pa se obrnite na podjetje Lestur, ki so specialisti na omenjenem področju.